Ha időzítesz és tervezel, szülés után sokkal könnyebben veszed az akadályokat a munkahelyen

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknakCímke: ,

Szülés után nem könnyű visszatérni a munkába. Viszont ha ismered a praktikát, jelentősen leegyszerűsíthető a helyzet. A két kulcsszó: az időzítés és a tervezés.

Hasznos praktika lehet például, ha készítesz biztonsági terveket. Az az anya, aki felkészül a váratlan helyzetekre, sokkal könnyebben átvészeli a munkába való visszarázódás időszakát. Legyen forgatókönyved arra, hogy mit teszel, ha lebetegedik a gyermeked. Mit teszel akkor, ha emiatt nem tudsz elszabadulni a munkahelyről? Ki lesz az, akinek a segítségét ilyenkor kérheted? Ugyanezt ajánlott tenned a munkahelyi feladatokkal is. Ha otthon kell maradnod, tudd, hogy kire számíthatsz a kollégák közül. Persze ezt mindenképpen előre tisztázni kell. Ha mindig van B-verzió, nem leszel feszült akkor sem, amikor valami váratlan történik.

De nem csak a hirtelen jött teendőkre kell felkészülni, hanem a tervezett feladatokat is az átlagnál jobban kell menedzselned, ha szülés után mész vissza dolgozni. Mindig legyen ütemterv, és mindig priorizálj. Ez utóbbi azért nagyon lényeges, mert anyukaként mindig lesznek váratlan teendők. Ha pedig ez a nem várt esemény egy fontos feladattól veszi el az időt, feszült leszel. Szóval az az anyuka, aki először a prioritásokra áldoz energiát, a váratlan helyzetek miatt kisebb eséllyel kerül stresszes szituációba.

De ugyanezt mondhatjuk el arról az anyukáról is, aki minden teendőhöz rendel határidőt. Ha ugyanis nincs a feladatoknak esedékessége, hajlamosak vagyunk félretenni azokat. Így megintcsak esélyes, hogy időzavarba kerülünk.

Végül – amire a bevezetőben is utaltunk – kommunikáljunk a kollégákkal! Ha időben jelezzük a munkatársaknak, az ismerősöknek, hogy szükség lehet a segítségükre, ők is időben fel tudnak készülni az adott helyzetre. Az, aki spontán, terv nélkül próbál meg cselekedni, az többnyire csak komoly feszültség árán tud megküzdeni a feladattal. Szóval a főnökünknek és a kollégáknak is mondjuk el, mi a tervünk akkor, amikor váratlan helyzet következik be. Ha ők is tisztában vannak a forgatókönyvvel, az ilyen időszakok is gond nélkül menedzselhetők.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük