Így sokkal könnyebb lesz szülés után újra visszarázódni a munkába

Többször érintettük már a témát, de nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos felkészülni a munkába való visszatérésre. Hiszen ha időben kezdünk el foglalkozni a kérdéssel, nem érhetnek minket meglepetések. Nézzük, pontosan mi az, amire ügyelnünk kell.

Először is arra, hogy ne akkor menjünk először be a munkahelyre, amikor újra munkába állunk. Ha “fel szeretnénk venni a fonalat”, akkor már hetekkel, hónapokkal előbb be kell járnunk és újra kommunikálni kell a kollégákkal. A kapcsolatok újraélesztése egyébként azért is lényeges, mert így tudod csak megtalálni az időpontot, ami neked és cégnek is ideális lesz a visszatérésre. Szakértők szerint egyébként nem jó hétfővel kezdeni. Így ugyanis hosszú idő telik el a hétvégéig, amikor lesz időd arra, hogy korrigáld azokat a szervezésbeli hibákat, amik már az első napon jelentkeznek. Merthogy lesz ilyen – erre készülj fel!

Keríts időt arra, hogy a közvetlen főnököddel átbeszéljétek a visszatérés részleteit! Ha a munkahelyen, a napi teendők mellett próbálnád ezt megtenni, nem lesz elég hatékony a találkozó. Ezért jó előre fixáljatok le egy olyan időpontot, amikor mindketten ráértek, és nyugodtan át tudjátok beszélni a részleteket.

Készülj fel arra, hogy mialatt távol voltál, az emberek sokat változhattak. Illetve tudatosítsd magadban, hogy az otthonlét valószínűleg téged is kicsit mássá tett.

Győződj meg továbbá arról, hogy a családod is készen áll a munkába történő visszatérésedre. Az, hogy gyermek mellett dolgozol, egy teljesen új élethelyzet lesz. És nem csak neked… Fontos, hogy tudd, mikor kire számíthatsz, ha extra segítségre lesz szükséged. Illetve mostantól a naptárat is kicsit profibban kell kezelned (TIPP), a saját feladataidat folyamatosan szinkronizálni kell a családtagok teendőivel.

Mellékes dolognak tűnik, de nem az: frissítsd a ruhatáradat!

Hidd el, rosszul fog érinteni, ha a munkába állás előtt szembesülsz azzal, hogy nincs mit felvenned. Szóval időben szelektálj: nézd meg, hogy mi jöhet még szémításba, és mitől kell megválnod. Szükség esetén vásárolj új darabokat.
Ami még nagyon fontos: próbáljátok el párszor a munkanapot, mielőtt élsben menne minden.
Indítsátok úgy a reggelt, ahogy az majd a munkába való visszatéréskor is történni fog. Beleértve a gyermek elvitelét a bölcsibe, oviba. Így kiderül, hol vannak a gyenge pontok a napindításban. Azok kijavításával pedig jelentősen csökkenthető a napi stressz.

Érdekelnek még hasonló tippek? Itt mutatunk egy-két praktikát a munkába való visszarázódáshoz:

Ha időzítesz és tervezel, szülés után sokkal könnyebben veszed az akadályokat a munkahelyen

Mikor húzhatjuk elő az “anya kártyát” a munkahelyen? Mire célszerű figyelni és felkészülni, ha szülés után újra munkába állunk?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük