Ha szülés után újra munkába állnál… – Ezekre érdemes figyelned

A szülés után újra munkába állni nem könnyű. És nem azért, mert nehezebb lett a feladat, amit korábban végeztél, hanem mert az élethelyzeteddel együtt az értékrended és a munkához való hozzáállásod is megváltozott. Ez természetes dolog, ettől függetlenül nem árt tudatosan kezelni.

Meg azt is, hogy a rád nehezedő elvárások miatt sokkal feszültebb és fáradtabb lehetsz. De ez is teljesen rendben van, hiszen otthon és a munkahelyen is szeretnél megfelelni, ami komoly teher. Főleg az előbbi, ami sokszor “éjszakai műszakkal” is jár. Érthető tehát, ha olykor kicsit stresszesebb leszel. Viszont ha erre is tudatosan készülsz, és a napi rutinodat kicsit átszervezed, valamint az élethelyzethez megfelelő munkát keresel, nem lesz gond a továbblépéssel. Hidd el, az erőfeszítéseidet a munkáltató is elismeri majd.

Tudjuk, hogy nem könnyű… De nem is lehetetlen a zökkenőmentes újbóli munkába állás. A lényeg, hogy ne stresszeld magadat. Ismerd fel, hogy most minden máshogy lesz, és ne azt várd a munkától, amit a gyermekvállalás előtt kaptál. Azon pedig ne aggódj, hogy nem fog menni a feladatok elvégzése. A tapasztalat ugyanis az, hogy a szülés után újra munkába állók sokkal hatékonyabban végzik el a rájuk osztott teendőket. Ezt a szakértők úgy magyarázzák: az anyukák szeretnének minden feladatot mielőbb jól elvégezni, hogy az otthon töltött idő csak a családé lehessen.

Ne legyen lelkiismeret furdalásod

Amit viszont sokan nem tudatosítanak, hogy felesleges azon lelkizni, ha véletlenül többet kell dolgozni. Nem szabad aggódnod, hogy más teendők miatt kevesebb időt töltesz a gyermekeddel. A kicsiknek ugyanis nincs kifejlett időérzékük. Szóval egy óra plusz-mínusz nem fog feltűnni nekik. Ugyanez érvényes a házimunkára is: ha kicsit több idődet veszi el, azt nem fogja érzékelni a gyermeked. Egy a lényeg: azt tudatosítsd magadban, hogy mindezt a családért teszed. Ahhoz pedig adj időt magadnak, hogy minden beálljon egy új rutinba. Hidd el, a környezeted megértő lesz, ha látják az igyekezetet. És persze a munkáltatók is a tőlük telhető módon alkalmazkodnak majd – mondjuk a rugalmas munkavégzés lehetőségével.

Merthogy egyre több ilyen álláslehetőséget kínálnak már itt, Vas megyében is.

Legalábbis az oldalunkon található állásajánlatokat mind olyan családbarát munkahelyek hirdetik, ahol van lehetőség rugalmas munkavégzésre vagy home office-ra is. Szerintünk érdemes ezek között böngészni. Ezt itt teheted meg.

A munkavállalással, a munka és magánélet összehangolásával kapcsolatos bejegyzéseket pedig itt olvashatsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük