Helytállás vállalkozó anyukaként a munka világában

Közzétéve: Kategória: Egyéb

A mai világban dolgozó édesanyaként, szülőként nem egyszerű állni a mindennapi sarat, különösen igaz ez akkor, ha történetesen a saját vállalkozásunkat építjük.

Sok anya teszi fel esténként a kérdést, miután a gyerekeket ágyba bújtatta, hogy vajon elég jó szülő voltam ma is? Ha viszont a munkából hazaesve még meg kellett főzni a másnapi ebédet, ráadásul a fürdőszobában is egy halom szennyes várt, emiatt pedig pont a gyermekünkkel nem jutott elég idő a közös játékra, a napunk átbeszélésére, vagy egy kis meghitt összebújásra… – ez bizony a legtöbb szülőben marcangoló lelkiismeret furdaláshoz, önvádhoz vezethet.

Tegyük fel a kérdést magunknak: Hogyan lehetünk jelen intenzívebben a gyermekünk életében, emellett pedig hogyan kezelhetjük a vállalkozásunkat a lehető legjobban, hogy az is sikeres legyen?

Az biztos, hogy a kiégést mindenképpen el kell kerülnünk, hiszen az bizonyos esetekben a pálya elhagyáshoz is vezethet. A vállalkozásunk érdekében ne várjuk meg, hogy a kiégés szélére sodródjunk, tegyünk mielőbb azért, hogy ez nem következhessen be.

Hogyan juthat idő minderre?

Egy háztartást vezetni munka és gyerekek mellett fárasztó feladat. Emiatt osszuk fel az otthoni teendőket, azaz vonjuk be a párunkat is mindenbe, kiváltképpen azért, mert a gyereknevelés közös kaland.

Esélyes, hogy a saját időbeosztásunk kevésbé kiszámítható. Sokfelé, sokféle időben kell majd mennünk. Ezt az életformát megszokni nehezebb, de nem lehetetlen összeegyeztetni a családi élettel. Rendszerezzük a mindennapi otthoni életünket is úgy, ahogy azt egy céges projekttel tennénk. Kezeljük tehát – legalábbis egy kissé – projekt alapon. Írjuk le, vezessünk akár egy táblázat formájában listát a napi teendőkről, ezután pedig ne feledkezzünk meg beosztani azokat.

Nem szabad, hogy megfeledkezünk arról, ami a leginkább fontos, mégpedig a gyermekeinkről. A munka biztosítja ugyan az egzisztenciát, de a gyermekünknél fontosabb semmi sem lehet. Ügyeljünk az egészséges arányokra.

Az egyik legnehezebb talán engedni a maximalizmusból. Ne hajszoljuk a tökéletest, hiszen olyan talán nem is létezik. Sőt, nem is kell mindennek tökéletesnek lennie. Ha egy születésnapot nem tudunk 100 százalékosan megszervezni, emiatt se bánkódjunk. A gyerek számára valószínűleg annyira nem is számít, nekünk ellenben nagy könnyebbség ily módon közelíteni a dolgok felé. A tökéletes helyett a lehető legjobbra törekedjünk. Így nem fogsz stresszelni sem és a munkára is jut időd.

Tudjuk, néha nem lesz egyszerű mindezt kivitelezni, de meg kell próbálni és meg kell tenni azért, hogy később hiányérzet nélkül tekinthessünk vissza a csemetéink gyermekkorára.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük