Hogyan juthat elegendő idő a gyermeknevelésre és a munkára is? Mutatjuk

Közzétéve: Kategória: munkáltatóknak, munkavállalóknakCímke: ,

Főállású anyaként is elfoglaltak vagyunk, hát még akkor, ha dolgozunk is a gyermeknevelés mellett. A sok feladatra szánt idő pedig egyeseknél lelkiismereti problémát okoz. Nem egy anya érzi azt, hogy a munkára fordított időt a gyermek nevelésétől veszi el. Ha te is ezt gondolod, megnyugtatunk: létezik olyan módszer, amivel jut idő a szülő feladatokra úgy, hogy közben a munkádat is el tudod végezni.

A Montessori módszerről talán már hallottál. Ez az oktatásnak egy olyan, több mint száz éves módszere, ami itthon most kezd egy kicsit népszerűbb lenni. Valószínűleg nem véletlenül. A Montessori módszer alapja, hogy a gyermek természetesen vágyik a tudásra. Amiből kiindulva hagyni kell, hogy a saját módszerével, önállóan sajátítsa el a tanulnivalókat.

Ezeket a módszereket pedig dolgozó anyaként is alkalmazhatjuk.

Mutatjuk, hogy hogyan.

Neveljük úgy a gyermeket, hogy önállóan is el legyen – ez a kulcs. Így akár otthonról is könnyen tudunk dolgozni.

Ebben az első lépés, hogy már a kezdetekkor készítsünk neki kuckót, egy komfortos saját teret, ahol jól érzi magát.

Törekedjünk az egyszerűségre! Neveljük önállóságra a gyermeket úgy, hogy apró dolgokban is hagyjuk érvényesülni. Bátorítsuk a gyermeket az önálló gondolkodásra és cselekvésre! Engedjük meg neki, hogy egyedül vegye fel a saját cipőjét, egyedül mosson fogat, vagy hogy ő engedje le a kád vizét – például.

Lényeges az is, hogy bevonjuk a gyermeket a napi rutinba. Az otthoni teendők sok időt és energiát emésztenek fel. Ezt az időt sokszor a gyermektől vesszük el. Vonjuk be őt is a feladatainkba! Mossa meg ő a krumplit az ebédhez, a vacsorához. Ha söprünk, vegyünk egy partvist neki is, és csinálja velünk.

Ne csak a gyermeket tanítsuk. Ha más felügyeletére kell bíznunk a kicsiket, akkor igyekezzünk a felügyelőt is “kiképezni”. De fontos, hogy ez az illető is bízzon a módszerben.

Ne féltsük túlságosan a gyermekünket. A módszer lényege az önállóság. Nem kell mindig a gyermekünk mellett lenni, nem szabad túlzottan féltenünk, mert ez gátat képezhet az egészséges szellemi fejlődésében.

Döntsön a gyermek! Ne feledd, a gyermek dönt, hogy mivel játszik, vagy abban, hogy mit hogyan old meg. Persze ez mindig a kornak megfelelő. Felügyelnünk persze kell, de azt hagyjuk, hogy ő ismerkedjen meg a világgal.

Ha pedig látjuk, hogy a gyermekünk önálló, tudunk mellette a munkával is foglalkozni. Meg fogja érteni, hogy anyának éppen más feladata van. Nem fogja igényelni, hogy minden percben mellette legyünk. Nekünk pedig nem lesz lelkiismeretfurdalásunk azért, mert mondjuk otthon a munkával foglalkozunk.

Persze ehhez nem árt olyan munkahelyet találni, ahol van lehetőségünk rugalmas munkavégzésre vagy home office-ra.

Te is ilyet keresel? Érdemes ránézned a VasiNők állásajánlataira.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük