Nem is gondolnád, mennyien dolgoznak rugalmas munkaidőben

Nem vagy egyedül, ha a kötött munkaidő helyett inkább rugalmas munkavégzésre vágynál. Ráadásul sokaknál ez már nem csak vágy. A téma eddigi legátfogóbb felmérése szerint ugyanis a dolgozók 70 százaléka a heti öt munkanapból legalább egyet irodán kívül dolgozik.

Sőt, a munkavállalók 53 százaléka a munkahét felét rugalmas beosztásban tölti el. Míg 11 százalék egyáltalán nem is jár be a munkahelyére. Mindez a Magyarországon is működő Regus irodák anyavállalata, az IWG kutatásából derült ki. A felmérés során 96 ország 18 ezer munkavállalóját kérdeztek meg.

Láthatóan működik a rugalmas foglalkoztatási forma

Az IWG szerint ezt a vállalkozások is érzékelik: a kutatásban résztvevő cégek 82 százaléka szerint a rugalmas foglalkoztatási forma bevezetésének köszönhetően nőtt a termelékenység, 80 százalék könnyebben tudta bevonzani és megtartani a tehetséges munkaerőt, míg 83 százalék profitmaximalizálásról számolt be.   

A rugalmas munkavégzéssel mindenki jól jár

A munkavállalók egészségesebbek, kevésbé stresszesek, ezáltal produktívabbak. Könnyebben össze tudják hangolni a munka és a magánélet teendőit. Munkáltatói oldalról nézve pedig nincs fluktuáció, és növekedik a profit.

Persze mindez nem megy egyik pillanatról a másikra. A rugalmas munkavégzésre mind a munkavállalóknak, mind a munkáltatóknak fel kell készülniük. Munkaszervezés és technológia tekintetében is.

A dolgozóknak ma már képesnek kell lenniük projektmenedzsment alkalmazásokat használni. Tudniuk kell online megbeszéléseket lebonyolítani. Illetve képesnek kell lenniük arra, hogy a rugalmas időbeosztás ellenére is tartsák a kontrollt. Vagyis attól még, hogy nem az irodában dolgoznak, a munkával kell foglalkozniuk. Tudatosítaniuk kell magukban, hogy a rugalmas munkaidő nem egyenlő a szabadsággal.

A munkáltatónak pedig meg kell teremteniük minden feltételt ahhoz, hogy a kollégák akár otthonról is tudjanak dolgozni.

Szeretnél erről még többet olvasni? Böngéssz itt, a VasiGazdaság tematikus cikkei között.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük