Hogyan készüljünk fel a szeptemberi iskola- és óvodakezdésre?

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknakCímke: , , ,

Nemsokára vége a nyárnak, indul az iskola, kezdődik az ovi. Úgyhogy szép lassan érdemes erre lélekben és fizikailag is felkészíteni magunkat – no, meg a gyermekünket. Sokan esnek abba a hibába, hogy a fokozatosságot mellőzve a nyári rutin szeptember 1-jével változik őszire. Ez hiba, hiszen ha szoktatjuk magunkat a változáshoz, nem lesz olyan drasztikus az átállás.

Fontos tehát, hogy legalább a nyár utolsó heteiben is az iskolaidőre jellemző legyen a napi rutin. Hasonlóan eredményes lehet, ha a szükséges iskolaszerek beszerzését sem hagyjuk az utolsó pillanatra. Inkább többször menjünk, és vásároljunk kevesebbet, mint az utolsó pillanatban, idegeskedés közepette kelljen beszerezni mindent.

A tervezés nagyon lényeges. Augusztus közepe felé tervezzük meg, hogy miként tudunk egy kis időt nyerni a munkában, ha hirtelen “iskolai”, “óvodai” teendőnk lenne. Lényeges, hogy a naptárunkat is pontosan és következetesen vezessük. Így nem ütközik majd a munkahelyi feladat a gyermekünkhöz köthető teendővel.

És ami még nagyon fontos. A munkahelyen is jelezzük előre, ha az iskolakezdéskor inkább rugalmas munkarendben dolgoznánk – már ha van erre módunk. Vagy ha lehet, válasszunk olyan időbeosztást az iskolakezdés idejére, amivel könnyebbé tehetők az első napok.

És ha már az első napokat említjük: a reggeli indulást mindig megkönnyíti, ha már előtte nap este készülődünk. Pakoljuk össze jó előre, készítsük ki azt, amire másnap szükséges lehet. Ha nincs rutin, csak kavarodás lesz. Ezért az első szeptemberi napokban mindenképpen érdemes már az előző nap felkészülni a következő nap reggelére. Aztán ha minden beállt, lehetünk kicsit ebben is rugalmasabbak.

Jó évkezdést és kitartást a szabadság utáni visszarázódáshoz!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük