Hogyan lehetsz elég jó szülő dolgozó anyaként is

Közzétéve: Kategória: munkáltatóknakCímke: ,

Anyaság mellett dolgozni sokaknak nem választás kérdése, hanem maga a valóság. De hogyan küzdhetjük le az ezzel járó bűntudatot, hogyan alkudhatunk ki magunknak jobb munkahelyi pozíciót, vagy hogyan lehet rugalmas az időbeosztásunk?

Fontos kérdések ezek, ha pedig a téma nálad is aktuális, tarts velünk, és mi segítünk.

Ha a gyerekvállalás után megteheted, hogy otthonról dolgozol, akkor elmondhatod, hogy a szerencsések közé tartozol. Persze, ha egyáltalán nem kell dolgoznod, csupán megélni az anyaság minden pillanatát, akkor még inkább.

Viszont egy gyerekre nem kevés a kiadás havi szinten, így sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy mellette ne vállaljon munkát.

Az pedig vitathatatlan, hogy amikor a munkát választjuk, elkezd gyötörni minket a bűntudat. Ez egy természetes folyamat. Azt persze nem tudjuk megmondani, hogy személy szerint te hogyan juss túl a bűntudaton, de azt igen, hogy ez természetes, és legitim érzés ilyenkor. Bárkivel megeshet egy a hasonló szituációban.

Mi viszont azt mondjuk, tekints erre lehetőségként. Nem mondjuk, hogy mindig könnyű lesz, de sokat lehet tanulni belőle.

Fontos az is, hogy a munkahelyünk elfogadó legyen és megértse, hogy kisgyerek van a családban. A munkahelyi rugalmasság boldogabb és elégedettebb dolgozókat eredményez, ráadásul még termelékenyebbek is vagyunk ilyenkor.

A rugalmas munkaidő elengedhetetlen és szükséges is. Ha teheted, ezt mindenképpen próbáld elérni. Nem beszélve a kisgyerekkel járó megnövekedett költségekről, így ha lehet, erre is alkudj ki egy kis fizetésemelést.

Az egyensúly megtalálása fontos, ha nem a legfontosabb, még ha az elején nem is megy majd egykönnyen. Az otthoni házimunkát ne egyedül vidd a válladon, vond be a családot, legyen mindenkinek valami feladata, amiért neki kell felelni.

Nem utolsó sorban pedig azt se feledd, hogy ezt a megváltozott helyzetet a gyerekkel is le kell kommunikálni.

Attól, hogy pici, még nem azt jelenti, hogy nem értené meg, a saját szintjén ne lehetne neki elmondani. Abból baj nem lehet, ha megtudja, hogy mit dolgozunk és hogy miért kell dolgoznunk (ehhez tippek itt).

Légy nyitott felé, és akkor nagy valószínűséggel ugyanezt a nyitottságot és megértést kapod majd vissza tőle is cserébe.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük