Hogyan szakadj el a gyermekedtől fájdalommentesen? – Hasznos tippek a munkába visszatérő anyák számára

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknak

Az anya-gyermek kapcsolatban az első komolyabb vízválasztó az, amikor az anyának vissza kell térnie a munka világába. Ha te is voltál már szülési szabadságon, akkor pontosan tudod, hogy a munkába állás az egyik legnehezebb rész. Reggelente kijutni az ajtón is komoly logisztikai feladatot jelent, nem beszélve a folyamat lelki részéről, azaz a bűntudatról.

Nézzünk is néhány olyan tippet, ami megkönnyítheti az anya számára a munkába való visszatérést.

Már jóval a nagy nap előtt kezdjetek el ráhangolódni az új helyzetre! Legalább már egy héttel előtte próbáljatok az új rutin alapján működni. Keljetek korán, gyakoroljátok a készülődést. Ha bölcsibe kell vinni a picit, akkor jól teszed, ha azt nem a munkádba való visszatérés idejére ütemezed, hanem már előtte néhány héttel beszoktatod az intézménybe. Egyszerre egy nagyobb változás bőven elég.

Legyen segítséged! Ha például a férjed megteheti, hogy kivesz egy vagy két hét szabit, amikor te újrakezded a munkát, az nagy segítség lehet.

Azért, hogy a reggel lehetőleg ne kapkodással teljen, előző este már kezdjétek el a készülődést. Csomagolj össze mindent, amire másnap reggel szükségetek lehet!

Ha mindezzel megvagy, akkor figyelj magadra is! Ez egy meglehetősen stresszes időszak lesz, így különösen hangsúlyos lehet az odafigyelés a belső egyensúlyunkra. Ennek az egyik módja, ha ügyelünk arra, hogy az én időnk meglegyen. Ez lehet egy fél nap, de egy fél óra is, bármi, ami kikapcsol és feltölt téged. Akár egy jó könyv vagy egy forró tea a teraszon elkortyolgatva.

Légy tisztában azzal is, hogy a gyerek és a munka mellett nem lesznek egyszerűek a hétköznapok. Munkából hazaérve háztartást vezetni úgy, hogy közben minőségi időt is tudjunk tölteni a gyermekünkkel, bárki számára feladná a leckét.

Ezért aztán hagyd is a bűntudatot! Ne aggódj azon, hogy mennyire van rend a lakásban, és nem kell 3 fogásos vacsora sem egy hétköznap este. Felnőve a gyerekeid minderre nem fognak emlékezni, a veled együtt töltött időre viszont annál inkább.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük