Hogyan tartalékoljunk az idei/jövő évi szabadságunkkal, ha otthon maradnánk a gyermekünkkel?

Ugyan még javában tart a nyár, de lassan nem árt elkezdeni megtervezni az iskolakezdést, valamint az őszi munkaszüneti napokat, emellett a ledolgozós szombatokat is célszerű rögzíteni a naptárban.

Hamarosan indul az iskola, amire azért jobb lélekben is felkészülni. Jó, ha írunk egy listát a teendőkről, így nem lesz olyan nagy a kapkodás az iskolaszerek beszerzésekor, és a visszarázódás is könnyebben megy majd. Nem lesz könnyű, de a feszültséget tervezéssel, jól beosztott idővel jelentősen csökkentheted. Akár egy-két szabadnapot is kivehetsz. Ha pedig már túl stresszes a helyzet, gondolj arra, hogy nem kell sokat várni az október 23-ai és a november 1-jei hosszú hétvégékre. Kalkulálj ezekkel is az őszre!

Az őszi szünet egyébként október 26-án kezdődik, ami egészen november 5-éig tart. De felnőttként akár már október 20-ától lazíthatunk kicsit.

Merthogy október 23-a kedd, így összevonják az ünnepet az előtte lévő hétvégével. November 1-je pedig csütörtök. Ott pedig az azt követő hétvégével együtt lesz hosszabb a pihenő. Persze ehhez azért két szombaton is menni kell munkába. Az egyik plusz napot (október 22-ét) október 13-án, a másikat (november 2-át) november 10-én kell ledolgozni.

Mindenesetre, ha ügyesek voltunk és tartalékoltunk az évi szabadság kerettel, pár nap “feláldozásával” akár két hetet is otthon tudunk maradni ebben az időszakban. Amit célszerű is megtenni, ugyanis ritkán jön össze olyan időszak, amikor két, négy napos hosszú hétvége is ilyen közel esik egymáshoz.

Aztán jó másfél hónap, és jöhet a téli szünet. Ez 2018-ban december 21-étől január 3-áig tart. Ekkor három nap szabadságra lesz szükségünk, amennyiben otthon szeretnénk maradni a gyermekünkkel.

Január 1-je keddre esik, illetve szilveszterkor sem dolgozunk. Ez egy hosszú hétvégéhez kapcsolódó hétfő, amit 2018. december 15-én dolgozunk le.

És hogy miként alakulnak a hosszú hétvégék 2019-ben?

Már erről is adott ki egy listát az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

  • 2019. március 15.: 3 napos hosszú hétvége
  • 2019. április 19-22.: Nagypéntektől húsvét hétfőig tartó hosszú hétvége
  • 2019. június 10.: Pünkösdi hosszú hétvége
  • 2019. augusztus 20.: várhatóan 4 napos hosszú hétvége
  • 2019. november 1., péntek: várhatóan 3 napos hosszú hétvége
  • 2019. december 25-26.: akár 5-6 nap is összejöhet karácsonykor.
  • 2019. május 1-je és 2019. október 23-a a hét közepére, szerdára esik, ezért ott csak 1-1 pihenőnapra lehet számítani – írják.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük