Így lesz a kellemes otthoni munkából depresszió

A home office alapvetően jó dolog. A kisgyermeket nevelőknek is óriási segítség a munka és a magánélet összehangolásában. Viszont azt azért érdemes tudni, hogy így se könnyebb a munka. Sőt, kutatók szerint ha nem vagyunk következetesek, fizikai és mentális problémánk is adódhat az otthoni munkavégzésből.

Amennyiben nincsenek szigorú home office szabályaink, könnyen kicsúszhat a talaj a lábunk alól. De ez nem minden. Sokat számít az is, hogy az otthoni munka alatt nincsenek kollégák… Ez szintén okozhat mentális nehézségeket.

Az Index írt a napokban arról, hogy eleinte felszabadító lehet a felügyelet hiánya. Illetve az is rendkívül jó érzés, hogy magunk döntünk az időnkről. Ez a pozitívum viszont könnyen átmehet negatívba. 

És erről már kutatási adatok is vannak.

A „bejárós” munkahelyről home office-ra való átállás akár az emberek 50-60 százalékából is zaklatottságot vagy depressziós tüneteket válthat ki. 

Ha otthon dolgozunk, közben szükségszerűen mást is csinálunk: mosogatunk, telefonálunk, kimegyünk a kertbe, és akár egész napra pizsamában maradunk. Túl sok a randomitás, a véletlenszerű mozgás, és ezzel nem mindenki képes megbirkózni. A munkamorál így fokozatosan elkezd lefelé menni. Végül olyan spirálba kerülhetünk, amiből nem egyszerű önerőből kikászálódni – olvasható.

Az idő múlásával aztán lassan azzal szembesülünk, hogy ki vagyunk éhezve mások társaságára. És akkor ehhez hozzájön még a mostani járványhelyzet miatti szorongás. 

Ahogy a szakértő fogalmaz: 

– A veszteségtől való félelem miatt lemegy az érzelmi szint, stresszes állapotba kerülhetünk. Ennek következményeként a munkavégzés hatékonysága lecsökken. Ha csökken a motivációnk, nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Nyűgössé válunk, és megjelennek a fizikai tünetek is: itt fáj, ott fáj.

Nem hangzik valami jól…

Idővel pedig a viselkedésünk is megváltozik. Mivel nem haladunk a munkával, megjelenik a bűntudat. Amiből aztán könnyen alvászavar lehet. Ez pedig fáradtságba torkollik, és így kerülünk bele egy igen komoly negatív körforgásba.

Persze ennek nem kell feltétlenül így lennie.

A szakemberek szerint egy következetes stratégia segíthet. A legfontosabb, hogy legyen napi rutin. Tervezett legyen a nap, ugyanúgy legyen munkaidő, és válasszuk külön fizikailag is a “munkahelyet” és az otthont.

A tanácsadó szerint fontos továbbá, hogy megértsük a saját helyzetünket, hiszen csak így tudunk hatékonyan megküzdeni vele. A megértéshez pedig – akárcsak a párkapcsolatokban, az otthoni munka esetében is – három összetevő szükséges: az affinitás, azaz a hajlandóság, az egyetértés, valamint a kommunikáció képessége. Ha nincsen affinitásunk foglalkozni az üggyel, abból nem származhat megértés – ilyenkor kerülünk zaklatott vagy depresszív állapotba. 

Ne hagyd, hogy nálad ez így legyen! 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük