Kisgyermek nevelése mellett tanulni? Miért ne?

Keveseknek jut ez az eszébe, pedig ha jobban belegondolunk, ez az időszak remek lehetőséget teremt arra, hogy bővítsük kicsit az ismereteinket. Persze tudjuk, hogy ez nem mindig megy egyszerűen. De azt is be kell látni, hogy szükséges a folyamatos tanulás. Ha nem szeretnénk tudásban lemaradni az otthon töltött idő alatt, bizony be kell iktatni tanulós időszakokat is. De ez csak az alap… Ha netán még előre is szeretnénk lépni, akár új dolgokat is elsajátítanánk, bizony komolyan kell venni a tanulást.

Persze nem kell feltétlenül klasszikus iskolára gondolni. Manapság, az internet világában ugyanis rengeteg online kurzust találni. Olyanokat is, amik neten követhető élő közvetítések és olyanokat is, amik úgymond letölthető kurzusok. Ez utóbbi talán ideálisabb egy anyukának. Hiszen így akkor tanulsz, amikor van rá időd.

És, hogy mikor van az a bizonyos tanulóidő?

Tudjuk, hogy kisgyerek mellett nem sok időd van. Ha van is, inkább pihennél, mint tanulnál. 

Viszont ha jobban belegondolunk, még mindig több a szabadidő ilyenkor, mintha dolgoznál, gyermeket nevelnél és még a háztartásra is figyelnél. Azt szokták mondani, hogy annyi szabadidőnk, amennyi a kisgyermekekkel otthon eltöltött évek során a rendelkezésünkre áll, talán csak nyugdíjas éveinkben lesz újra.

Persze az adott élethelyzetben ez másként is tűnhet, de hidd el, a kisgyermek mellett meg kell próbálnod plusz ismereteket elsajátítani.

Ahogy a Babaszoba oldalán is írják: bármilyen hihetetlen, minden csak szervezés és nézőpont kérdése. Most épp praktikus megoldásnak tűnik, hogy az anya a család mindenese: főz, takarít, begyűjti a szétszórt szennyest, mos, vasal, beszerez, gyereket hoz-visz és szórakoztat, leckét ellenőriz, beteget ápol, ágyneműt cserél, javít, szervez, lappangó holmikat kutat fel, cipőt pucol, kertet gondoz, rendet rak – egyetlen nap alatt akár százszor. Kérdés, hogy évek múlva is így marad ez? Ha visszamegy dolgozni, állandósul a káosz? Az elkényeztetett családtagok vajon egy csapásra részt vállalnak majd a házimunkákból? Nyilván nem! A családi munkamegosztás helyes arányainak kialakításához hónapok, talán évek szükségesek, és mindig adódhatnak újabb és újabb helyzetek. 

Szóval ne vállalj be mindent! Szervezzétek úgy a mindennapokat, hogy jusson időd tanulni is. Ilyen alkalom nem sok adódik az életben. 

Az első lépés ehhez, hogy tényleg fontos legyen a tanulás és a plusz ismeretek elsajátítása. Ha ezt így tudatosítod, biztosak vagyunk benne, hogy időt is tudsz szakítani minderre.

Szervezd meg a mindennapokat, vond be a párodat, esetleg a szülőket a teendők elvégzésébe! Ha van egy rendszer, az rengeteget segít majd. Vagy ha máshogy nem megy, akár bébiszittert is kereshetsz. Tény, hogy ez pénzbe kerül, de mindez befektetés. Hiszen a tanulással valószínűleg előbbre juthatsz majd. Vagy legalább szinten tartod a tudásodat. 

És, hogy mi mindent lehet gyermek mellett tanulni?

Akár szakmát adó, pár hónapos, éves képzéseken is részt vehetsz. Tanulhatsz nyelvet, és ismeretbővítő online kurzusokba is foghatsz. Egyébként rengeteg olyan képzés van már, ami bizonyítványt ad, és még bejárást sem igényel.

Szóval, a lehetőségek száma mondhatni korlátlan. Csak el kell határoznod magadat.

Hogy döntöttél? Megpróbálod? Mi csak biztatni tudunk. Próbáld meg kicsiben, és ha működik, akár komolyabb tanfolyamokra is “benevezhetsz”. Hajrá!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük