Mit profitálhat egy gyerek abból, ha az anyukája dolgozik

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknakCímke: , ,

Az már több, korábbi tanulmányból is kiderült, hogy azok a gyerekek, akiknek az anyukája dolgozik, nagyobb valószínűséggel fognak később ők maguk is felelősségteljesebb, jól fizető állásban elhelyezkedni. De a férfiak esetében az is beigazolódott, hogy jobban kiveszik majd a részük a háztartásban, valamint többet törődnek a családtagjaikkal is, ha sokat látták dolgozni az édesanyjukat.

Ezek a hosszú távú előnyei annak, ha az anya visszatér a munkaerőpiacra, miután a gyermeke elérte a megfelelő érettséget.

De mi a helyzet a rövidtávú előnyökkel, amik ugyanezen szituáció elmaradhatatlan következményei? Nézzük csak meg azokat az azonnali dolgokat, amikből a gyerekünk profitál az ismételt munkába állást követően.

 Az egyik nagy előny, hogy rugalmasabbak lesznek. Megtanulják: néha bizony szükséges, hogy igazodjanak anya korai értekezletéhez, vagy néhány otthon lerendezendő munkahelyi telefonhíváshoz. De elkezdhetnek például tanulni a gazdaságról is. Szinte minden dolgozó szülő megkapja a kérdést, hogy anyának, apának miért kell minden reggel felkelni, és elmenni hazulról ahelyett, hogy mindannyian otthon maradnának együtt.

Ezek az alkalmak kiváló lehetőséget teremtenek arra, hogy elmagyarázzuk nekik, hogy minderre miért van szükség. Anya azért dolgozik, hogy legyen pénz, amiből ennivalót és ruhákat vásárolhatunk a boltban, vagy bölcsibe járhatunk, játékokat vehetünk. Ez egyfajta áldozat, amit meg kell hoznunk egyéb, fontos dolgok érdekében.

Kicsit ellentmondásos a következő érv, mégis nagyon igaz. Amikor a szülőknek nap mint nap munkába kell járniuk, a gyerekek pedig bölcsiben és oviban vannak, az idő, ami a hazaérkezés után marad, minőségibb együttlétre ad lehetőséget a család számára, mintha az egész napot együtt töltötték volna. Így jobb tervezők is lesznek egyben ezek a szülők. A változatosabb időbeosztás segít nekik előre gondolkodni, például a kevesebb együtt töltött időből kihozni a maximumot.

Ha tehát kevesebb időnk van a gyerekre, akkor azt a lehető legjobb minőségben akarjuk eltölteni, ami ebben az esetben általában meg is valósul.

A dolgozó szülők gyermekei függetlenebbek is. Ez valójában elkerülhetetlen egy olyan gyereknek, aki kevesebbet tud együtt lenni anyával és apával. Ez a tulajdonság pedig könnyedén a javukra is válhat nemcsak rövid-, de hosszú távon egyaránt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük