Válogatós a csemete? – Íme, néhány trükk a rossz evő gyerekek szüleinek

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknakCímke: , , ,

A több hónapnyi szoptatás után a legtöbb szülő már alig várja, hogy végre szilárd ételt is adhasson a gyerekének. Vagy azt, hogy az egész család együtt ülhessen asztalhoz, és végre közösen eljuthassanak egy étterembe is.

Ez mind igaz, no, de nem akkor, ha a gyerekünk történetesen meglehetősen válogatós fajta az ételeket illetően. Az ilyen gyerekek szüleinek mindennapos küzdelmet és harcot jelent, hogy rábírják az evésre a csemetéiket, ami bizony még sokszor trükközve sem mindig a legkönnyebb feladat.

Az alábbi néhány tippel ezeknek a szülőknek szeretnénk mentőövet dobni, így talán sikerül elérni, hogy pár falattal több csússzon le a gyerekeik pocakjába.

Fontos szempont, hogy próbáld pontosan eltalálni az ételek hőmérsékletét. Ezen az aprócska kis „hibán” sok étel el tud vérezni, tehát egy válogatós gyerek esetében kulcsfontosságú, hogy az ételeknek pont jó hőfoka legyen. A jó itt általában szobahőmérsékletet jelent, azaz se nem túl hideg, se nem túl meleg.

Ha azt hiszed, hogy nehéz rávenni őket az evésre, akkor még nem próbáltad a vitaminokat és a táplálékkiegészítőket, ugyanis ezeknek a bevitele is sokszor ugyanakkora kihívást jelent, mint az ételeké. Pedig a változatos és az egészséges táplálkozás ilyenkor kiemelten fontos.

„Ennek nem olyan az íze, mint amit a mama csinált.” Ha a gyerek egy ételt két különböző helyen is evett, akkor előfordulhat, hogy az egyik nem nyeri el a tetszését. Ez elsőre bosszantó lehet, de próbáljuk meg máshonnan megközelíteni. Helyette beszélgessünk vele, és kérdezzük meg mi az, ami nem ízlik neki. A vitatkozás helyett próbáljunk beszélgetést kezdeményezni velük például arról, hogy amikor esznek, milyen ízeket éreznek, vagy, hogy azokat hol érezzük a szánkon belül. Ezzel oldjuk a feszültséget, nem mellesleg még szórakoztató is.

Valamiért a válogatós evők esetében a brokkoli, a sárgarépa vagy bármilyen más zöldség felszolgálása felér egy kínzással. Kezdetben a legjobb opció az lehet, ha ezeket valamilyen formában belecsempésszük az ételekbe. Később viszont fontos, hogy ezekhez a zöldségekhez hozzászokjanak a gyerekek, ezért tartsuk őket jól látható helyen, hiszen, ha rendszeresen látják őket, talán könnyebben kaphatóak majd az elfogyasztásukra is.

Kitartást és sok sikert minden szülőnek!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük