Nem a stresszmentes életre kell törekedni, hanem a feszült helyzetek kezelését kell megtanulni

A mindennapi élet stresszel jár. Ezt sajnos kénytelenek vagyunk elfogadni. Ami persze nem azt jelenti, hogy bele kell törődni a helyzetünkbe. Sokkal inkább azt, hogy meg kell tanulni a problémák kezelését. Érdekes módon a többség arra koncentrál, hogy elkerülje a stresszt, ahelyett, hogy a feszültséggel szembeni ellenálló képességét fejlesztené. Te hogyan állsz a kérdéssel?

Ha ez utóbbi irányba mozdulnál, az alábbi pár gyakorlat segíthet 

Tanítsd meg magadat nyugodtnak maradni, bármi történik. Sokkal könnyebb ezt megtanulni, mint a stresszmentes élet létrehozásán fáradozni.

Fontos a stressz kezelése, mert a feszültség nem csak érzelmileg megterhelő, hanem az egészségre is káros. Ha feszültek vagyunk, a kortizol nevű hormon szintje elkezd emelkedni a vérben. Az pedig nem jó. Hiszen ez az idővel állandósul, így problémák lesznek az anyagcserében, gyarapodni fog a súlyunk és különféle veszélyes gyulladások alakulnak ki a szervezetben. A sok stressz hatással lehet a vércukorszintre, a vérnyomásra és a szívre, sőt a memóriájára is. 

Bár ezt azért sokan tudják… 

Szóval mit tehetünk annak érdekében, hogy ellenállóbbak legyünk a feszült helyzetekben is?

Három egyszerű stratégiát kell követni.

Az életünk során jelentkező stressz nagy része abból adódik, ahogyan szemléljük a különféle helyzeteket. Fontos tehát, hogy válts nézőpontot, és mielőtt elhatalmasodna benned a feszültség, vizsgáld meg több oldalról a kihívást.

Azzal, ha sikerül megváltoztatni a nézőpontot, csökkentheted az életedben a stresszorok számát. 

De a stressz a mozgással is mérsékelhető

A fizikai aktivitás ugyanis csökkentheti a kortizol szintjét. Persze tudjuk, sok ember számára önmagában megterhelő a napi testmozgás betartása… Futni például nem mindenki szeret. Ha ez nálad is így van, válassz olyan mozgásformát, ami szimpatikus: a kertészkedés, a természetjárás vagy a jóga is remek dolog. Ezek mind lelassíthatják a stressz káros hatásait.

És azt se feledjük, hogy az ezen tevékenységekkel összefüggő várakozás motivál minket… Egyben a stresszel szemben is ellenállóbbá tesznek. 

Végül: áldozz időt a nap megszervezésére!

Sokszor a szervezetlenség és a rendetlenség okozza a stresszt. Persze tudjuk, hogy rendszereket felállítani, a szervezés időbe telik, de megéri. Ha van stratégia, a váratlan helyzetek sem lepnek meg minket. De a tervek segíthetnek abban, hogy jusson idő a testmozgásra, legyen lehetőségünk egészségesen étkezni és tudjunk eleget aludni.  

Ezenkívül, ha tudod, hogy a jövőben stresszes időszakot fogsz átélni, készülj fel arra. Gondold át, hogyan fogod majd kezelni az adott szituációt.

A terv elkészítése segíthet csökkenteni a stressz szintjét, és megakadályozhatja azt, hogy rámenjen az egészségünk a hétköznapokra. 

Próbáld ki ezeket, a hétköznapoknak pedig ne úgy kezdj neki, hogy kerülöd a stresszt, hanem készülj fel a feszült helyzetekre! Tanuld meg azokat kezelni! Úgy a családi életben, mint a munkahelyen.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük