Távmunka vagy home office? – Nem mindegy, főleg, ha baleset történik az otthoni munka során

Sokan gondolják, hogy a távmunka és a home office szinonimái egymásnak. Tévesen. A kettő között ugyanis számos különbség is van. 

Sőt, még a törvény is megkülönbözteti a kettőt. Míg a távmunka rendszeres otthoni munkát jelent, addig a home office átmeneti otthoni munkavégzést takar. Ráadásul ez utóbbit csak 44 napra rendelheti el egyoldalúan a munkáltató. Ha ennél hosszabb ideig tart ez a típusú munkavégzés, akkor már a munkavállaló beleegyezésére is szükség van.

Ezt a dolgozók oldaláról és a foglalkoztató cég oldaláról sem árt tudni.

Különösen most, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan kényszerülnek átalakítani a cégnél a megszokott munkavégzési rendet.

De nem csak az otthoni munkavégzés hossza az, amiről egyeztetnie kell a dolgozónak és a munkáltatónak.

A munkáltatónak fel kell hívni a munkavállaló figyelmét az otthon történő biztonságos munkavégzés szabályaira is. Abban is érdemes a munkavállalóval előzetesen megállapodni, hogy a munkáltató által a munkavállalónak a home office munkavégzéshez biztosított eszközök használhatók-e magáncélra vagy sem, és hogy azokat hol és milyen módon kell tárolnia, hogy az adatbiztonság biztosítva legyen – mindezt Kiss Marianna, a MASC Kft. ügyvezetője mondta el a napi.hu-nak.

Mi történik akkor, ha az otthoni munkavégzés során baleset történik?

Nincs erre törvényi szabályozás. De azért nem árt foglalkozni a kérdéssel. Jobb előre tisztázni azt is, hogy mikor számít munkahelyi balesetnek az, ha valami balul sül el az otthoni munkavégzés során.

Ahogy a cikkben fogalmaznak: “Minden egyes home office alatt történt balesetet alaposan ki kell vizsgálni, és ehhez elsősorban azt a szabályzatot kell figyelembe venni, amit a vállalat megalkotott az otthoni munkavégzésre vonatkozóan.”

A szakember szerint mindig azt kell vizsgálni, hogy a baleset az otthoni munkavégzés során vagy azzal összefüggésben történt-e. Ha a munkavállalót munkavégzés közben a számítógép meghibásodása miatt megrázza az áram, az munkabaleset lesz, viszont ha kimegy a konyhába, mert munkavégzés közben levest is főz, és azt meg kell kevernie, közben pedig leforrázza magát, akkor az nem lesz az.

A kellemetlenségek elkerülése érdekében tehát fontos az otthoni munka szabályait, a felelősségeket előre tisztázni, ami egyaránt érdeke a munkáltatónak és a munkavállalónak… És nem csak a koronavírus-járvány idején.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük