Tippek munkába álláshoz a gyermekvállalás után

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknakCímke: ,

Néhány, a gyermekünkkel otthon töltött év után visszatérni a munka világába nagy váltás, és ugyanakkora kihívás is egyben. Nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt a munkahelyi elvárások és a gyermek szükségletei közt. Az is biztos, hogy egy ideig kevesebbet alszunk majd, miközben újra próbálunk a régi munkaerő lenni.

El kell fogadnunk, hogy az életünk gyökeresen megváltozott. Ma már egészen mások a prioritások, mint néhány évvel ezelőtt, amikor még magunkon és esetleg a párunkon kívül nem kellett mások igényeire is figyelni.

Most következzen néhány igazán hasznos tipp azért, hogy minden fronton helyt tudjunk állni, s tőlünk telhetően igyekezzünk a legjobbat nyújtani mind otthon, mind a hivatásunkban.

Először is nagyon fontos, hogy légy türelmes önmagaddal szemben, és ne akarj egyből a maximumon teljesíteni. Mint mindenbe, úgy ebbe is újra bele kell rázódnunk, és el kell fogadni, hogy a kiesett éveket csakis kitartással fogjuk tudni visszahozni. Az első időkben még ne akarj nagy projekteket csinálni vagy prezentációkat tartani. Nem szégyen a munkatársainktól segítséget kérni, megkérdezni, ők hogyan csinálták eddig, esetleg milyen változások történtek, amióta te nem voltál közöttük – ez mind csak a javadat fogja szolgálni.

Bízz a bölcsiben vagy abban a személyben, aki a gyermekedet gondozza, amíg te távol vagy. El kell tudni fogadni azt, hogy a kicsiről rajtad kívül más is tud megfelelően gondoskodni. A mai világban a bölcsőde sok esetben egy kötelező megálló a gyerekek életében. Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy három évre kiessenek a munka világából, ilyenkor tesz nagyon jó szolgálatot az intézmény.

Hangsúlyozd az igényeidet és a gyermekét is! Ne várd el a kollégáktól, a főnököktől, hogy kitalálják az igényeidet, ezt neked kell tudni megfelelően kommunikálni feléjük. Az egyik ilyen igény lehet az első időben az, hogy csökkentett munkaidőben járhass dolgozni. Ez mindkét fél számára észszerű és előnyös lehet.    

Ne feledkezz meg az énidőről se! Tervezz be naponta legalább fél vagy egy óra olyan időt, amikor csak magaddal foglalkozol. Ha máskor nem jön össze, kelj fel egy órával a gyerekek ébredése előtt, s meglátod, a nyugalomban elkortyolgatott reggeli kávé, vagy néhány fejezet az éppen aktuális kedvenc könyvedből aranyat ér majd.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük