Új munkahelyet keresel gyermekvállalás után? Segítünk

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknakCímke:

A gyermekvállalás után elvileg visszamehetünk dolgozni arra a munkahelyre, ahonnan szülés előtt eljöttünk. De mi van akkor, ha ezt nem szeretnénk megtenni? Természetesen a munkábaállás után rövid időn belül felmondhatunk. A kérdés igazából nem is ez. Hanem az, hogy hogyan találunk olyan munkahelyet, ami megfelel a mi igényeinknek. Ennek próbáltunk utánajárni.

Megnéztük, mit mondanak a szakértők.

Először is azt, hogy már a gyermekkel otthon töltött idő alatt kezdjünk el tervezgetni. Készítsünk egy álláskeresési stratégiát. Ugyanis csak akkor lesz esélyünk váltani, ha időben felkészülünk. Szóval az első lépés, hogy meghatározd azt, mik a legfontosabbak a számodra. Ha nem tisztázod le magadban ezeket a dolgokat, nincs sok esélyed ideális munkahelyet találni. Írd le, hogy rugalmas vagy kötött mukaidő lenne neked a megfelelő, milyen céges kultúrában éreznéd jól magad, szeretnél-e felelősséget vagy nem, illetve azt is, mi a bérigényed. Indulj ki ezekből, aztán bővítsd a listát a speciális elvárásaid szerint. Ügyelj azonban arra, hogy reális igényeid legyenek.

Ha ez megvan, kezdd el felkutatni azokat a cégeket, amik számításba jöhetnek.

De ne konkrét álláshirdetéseket nézz, hanem kezdj el olvasni arról, hogy a közeledben melyik cég mit kínál. Látogasd meg azok weboldalait, olvass a cégkultúráról, arról, hogy mit gyártanak, kik a tulajdonosok. Ha találtál egy szimpatikus vállalatot, kezdj el kérdezősködni az ismerősök között, hogy ki mit hallott a cégről. Ha szerencséd van, még nyílt napra is elmehetsz. Vagy állásbörzén is informálódhatsz. A nagyobb cégek esetében mindkettőre van esély. Persze csak akkor, ha időben nekilátsz a tervezésnek.

Szóval, ha megvan az a pár cég, ami számításba jöhet, írj egy ütős önéletrajzot. Ebben a kollégáink is segítenek neked.

Majd ezzel párhuzamosan kezdd el böngészni az álláshirdetéseket. Ezt tedd napi rutinná. Illetve iratkozz fel az állásközvetítő oldalak értesítési listájára. Ha tudod, mit szeretnél, és ezt meg is adod a feliratkozáskor, csak olyan ajánlatokkal fognak keresni, ami neked is számításba jöhet. Egyébként kiváló álláskereső oldal az Indeed. Ezt csak ajánlani tudjuk.

Ezután jön a várakozás. Ha minden jól megy, a nagy számok törvénye szerint pár hónapon belül lesz olyan ajánlat, ami ideális lehet.

Ám ez még nem azt jelenti, hogy tied az állás. Ahhoz, hogy sikeres legyél az állásinterjún, megintcsak áldoznod kell a felkészülésre.

Ehhez viszont már a következő bejegyzésünkben adunk tippeket. De addig is: kezdj el tervezgetni! Ja, és rakd rendbe az közösségi média profilodat. Azt ugyanis az elsők között nézik meg a HR-esek. Illetve jól jöhet, ha létrehozol és menedzselsz is egy profilt a LinkedIn-en. Manapság ugyanis a személyügyisek szívesen küldenek megkereséseket ezen keresztül. Ehhez itt olvashatsz tippeket.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük