A home office negatív hatásait tudatosan kell kezelni – Sajnos ilyenek is vannak

Közzétéve: Kategória: munkavállalóknakCímke: ,

Ki ne szeretne otthonról munkát végezni? A többség valószínűleg egyből igent mondana, ha a munkáltatója megteremtené számára a home office lehetőségét. Az otthonról dolgozás elsőre jól is hangzik, de azért mielőtt elfogadnánk egy ilyen ajánlatot, a home office árnyoldalaival is számoljunk.

Például azzal, hogy az otthoni munkának az egészségre nézve is lehetnek negatívumai, és olykor lelkileg is megviselehet minket, ha csak magunk vagyunk. Az ember ugyanis alapvetően társas lény, így szüksége van a közvetlen emberi kapcsolatokra. Ezt egy Skype-os konzultáció sem helyettesíti. Ha nincsenek körülöttünk kollégák, az teljesen megváltoztat minket, és nem biztos, hogy jó értelemben.

Ugyanez a helyzet az egészségügyi vetülettel. Szakértők szerint a home office az immunrendszer meggyengülését is eredményezheti. Ami szintén annak köszönhető, hogy nem járunk közösségbe. Hiszen így nem találkozik a szervezet különféle kórokozókkal, nem edződik. Kevésbé lesz ellenálló, hozzászokik a védett közeghez, ezért ha “otthon dolgozóként” megyünk társaságba, sokkal könnyebben elkapunk bizonyos betegségeket. Olyanokat is, amiket a szervezet a hagyományos esetben simán legyűrne.

Aztán ott van még a mozgás mennyiségének a kérdése. Az, aki otthon ténykedik, egyértelmű, hogy kevésbé aktív. Amivel együtt jár az elhízás, illetve az imént említett immunrendszer gyengülés is.

Ezeket mindenképpen vegyük számításba, ha otthon végezhető munkát vállalnánk.

Ami nem azt jelenti, hogy vissza kell utasítanunk a home office lehetőségét. Sokkal inkább azt, hogy tudatosan kell figyelni ezekre a veszélyekre.

A szakértők azt javasolják, hogy a napirendbe iktatott mozgás, a külső helyszínekre szervezett találkozók segíthetnek. A videochatat csak a legvégsőbb esetben válasszuk. Illetve ügyeljünk a helyes táplálkozásra is. Otthon ugyanis kicsit könnyebb napközben elcsábulni: ezt kapok be, azt kapok be…. Ezt el kell felejteni.  

Ha ezekre odafigyelsz, a home office negatív hatásait lecsökkentheted, és maximálisan kihasznékhatod a pozitív hozadékait.

Hogy melyek ezek? Ebben a bejegyzésünkben erről olvashatsz.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük